HISTÓRIA MÖLLER’S

Zázrak zo severu

Olej z treščej pečene má dlhú históriu v ľudovej aj tradičnej medicíne v severnej Európe. Čerstvá treščia pečeň, ktorá sa v Škótsku a Nórsku po stáročia považovala za pochúťku, bola využívaná na liečebné účely dávno predtým, ako Peter Möller vynašiel modernú metódu získavania oleja prospešného pre zdravie.

 

Peter Möller – muž za zlatým olejom

Möller’s založil v roku 1854 lekárnik Peter Möller. Odhodlanie a viera Petra Möllera v zdravé účinky, ktoré plynú z užívania oleja z treščích pečení bohatého na omega-3 mastné kyseliny, viedli k objavu prirodzených hladín vitamínu A a D, ktoré ešte pridali na dôležitosti produktu.

 

Spoločnosť Peter Möller prechádza od svojho vzniku neustálym vylepšovaním metód spracovania a optimalizácie kvality, čistoty a chuti produktov Möller’s.

 

Dnes môžeme spoločnosti Möller’s poďakovať za to, že prináša zdravý olej ľuďom na celom svete.

Peter Möller 1793-1869

Časová os

Časová os

Dievčatá stojace v rade na dennú lyžičku Möller's v roku 1925 na základnej škole Sandaker v Osle

Nevyhnutná súčasť bežnej stravy Nórska už 170 rokov

Möllerov olej z tresčej pečene je neodmysliteľnou súčasťou nórskej zdravotnej rutiny už od roku 1854.

V rokoch 1929-1963 bol Möllerov olej z tresčej pečene zahrnutý do vládneho školského projektu „Raňajky v Osle“, aby sa zabezpečilo, že všetci študenti budú mať zdravý a výživný začiatok dňa.

100 % divoká severovýchodná arktická treska

Möllerov olej z treščej pečene sa vyrába zo severovýchodnej arktickej tresky. Pochádza z vôd Lofot a Vesterålen.

 

Severovýchodná arktická treska, miestne známa ako „Skrei“, každý rok absolvuje úžasnú cestu cez Barentsovo more, aby sa dostala na miesta trenia pri nórskom pobreží. V čase, keď sa dostanú na nórske súostrovie, je to najzdatnejšia, najsilnejšia a najchudšia treska na svete, čo jej dodáva jedinečnú kvalitu.

 

Sezóna trenia tresky trvá od januára do apríla. Toto je jediný čas v roku, kedy môžete získať čerstvo ulovenú tresku.

boat-1

Lofoty - zvláštne miesto v celej histórii

Odkedy prví ľudia prišli na Lofoty pred viac ako 7 000 rokmi, ulovili severovýchodnú arktickú tresku, ktorá je známa v celej Európe najmenej od roku 860. Niet divu, že jej rybolov je tak dôležitou súčasťou histórie tohto regiónu.

Treska je prirodzene bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály

Najvyššia kvalita a čerstvosť

Treska používaná vo výrobkoch Möller’s sa loví pomocou tradičných rybárskych plavidiel. Prvé kroky spracovania pečene začínajú do 24 hodín po výlove, aby bola zaistená najvyššia kvalita a čerstvosť.

Ikonická zelená fľaša

Ikonické zelené fľaše Möller sa príliš nezmenili, keďže zakladateľ spoločnosti Peter Möller bol jediným, kto ich mohol plniť. Tým bola zaručená kvalita ich obsahu.

Zo začiatku sa Möller’s predával iba prostredníctvom lekární, dnes si môžete Möller’s kúpiť v lekárňach, ale aj v obchodoch s potravinami, drogériách a v e-shopech.