HISTÓRIA MÖLLER’S
Zázrak zo severu
Olej z treščej pečene má dlhú históriu v ľudovej aj tradičnej medicíne v severnej Európe. Čerstvá treščia pečeň, ktorá sa v Škótsku a Nórsku po stáročia považovala za pochúťku, bola využívaná na liečebné účely dávno predtým, ako Peter Möller vynašiel modernú metódu získavania oleja prospešného pre zdravie.
Peter Möller – muž za zlatým olejom
Möller’s založil v roku 1854 lekárnik Peter Möller. Odhodlanie a viera Petra Möllera v zdravé účinky, ktoré plynú z užívania oleja z treščích pečení bohatého na omega-3 mastné kyseliny, viedli k objavu prirodzených hladín vitamínu A a D, ktoré ešte pridali na dôležitosti produktu.
Spoločnosť Peter Möller prechádza od svojho vzniku neustálym vylepšovaním metód spracovania a optimalizácie kvality, čistoty a chuti produktov Möller’s.
Dnes môžeme spoločnosti Möller’s poďakovať za to, že prináša zdravý olej ľuďom na celom svete.
Časová os
Časová os
230 ad
Oleje z tresčej pečene sa vyrábajú na miestnu spotrebu a ako komodity na výmenu a obchodovanie na severe Nórska.
1100
Význam rybolovu a spracovania tresky na Lofotách vedie k rozvoju Vágaru, prvého stredovekého mesta v severnom Nórsku.
1789
Prvé poznámky o oleji z tresčej pečene, ktorý sa používa na liečebné účely, sa objavili v Manchestri, keď Dr. Darbey použil olej z tresčej pečene ako liek na reumatizmus.
1841
Britský lekár John Hughes Bennett publikuje knihu Pojednanie o oleji z tresčej pečene ako o terapeutickom prostriedku.
1854
Veľký technologický prelom vo výrobe oleja z tresčej pečene nastáva, keď nórsky lekárnik Peter Joachim Møller vynašiel metódu naparovania na extrakciu oleja.
1854
Möller zakladá tri závody na výrobu oleja z tresčej pečene na Lofotách. Počas prvého roka vyrobia 20 ton oleja z tresčej pečene. Anglicko je prvým veľkým medzinárodným trhom pre túto komoditu.
1860's
Möller’s parený liečivý olej z tresčej pečene získava niekoľko ocenení a získava 29 medailí na rôznych veľtrhoch v mestách v Amerike a Anglicku.
1869
Peter Möller zomiera. Jeho parnú metódu teraz používa 70 výrobcov oleja z tresčej pečene. Ročne sa v týchto závodoch vyrobí celkovo 5 000 ton oleja z tresčej pečene. Obchodná kancelária spoločnosti Möller v Londýne robí globálnu marketingovú kampaň, čo vedie k výraznému nárastu exportu v priebehu nasledujúcich 50 rokov.
1870
Spoločnosť začína predávať svoje produkty v USA.
1881
Syn Petra Möllera Frantz Peckel Möller preberá vedenie spoločnosti Peter Möller. Spojenie skvelého vedeckého vzdelania s veľkou príležitosťou zaisťuje, že Moller´s bude na svetových trhoch úspešný.
1895
V Londýne je publikované vedecké dielo Frantza Peckela Möllera s názvom „Olej z tresčej pečene a chémia“. Dielo v angličtine má 600 strán.
1903
Möllerovi nástupcovia predajú spoločnosť rodine Møystadovcov. 26. marca vzniká spoločnosť Peter Möller a.s.
1925
1930
1938
1940
1945
1990
2004
2020
Nevyhnutná súčasť bežnej stravy Nórska už 170 rokov
Möllerov olej z tresčej pečene je neodmysliteľnou súčasťou nórskej zdravotnej rutiny už od roku 1854.
V rokoch 1929-1963 bol Möllerov olej z tresčej pečene zahrnutý do vládneho školského projektu „Raňajky v Osle“, aby sa zabezpečilo, že všetci študenti budú mať zdravý a výživný začiatok dňa.
100 % divoká severovýchodná arktická treska
Möllerov olej z treščej pečene sa vyrába zo severovýchodnej arktickej tresky. Pochádza z vôd Lofot a Vesterålen.
Severovýchodná arktická treska, miestne známa ako „Skrei“, každý rok absolvuje úžasnú cestu cez Barentsovo more, aby sa dostala na miesta trenia pri nórskom pobreží. V čase, keď sa dostanú na nórske súostrovie, je to najzdatnejšia, najsilnejšia a najchudšia treska na svete, čo jej dodáva jedinečnú kvalitu.
Sezóna trenia tresky trvá od januára do apríla. Toto je jediný čas v roku, kedy môžete získať čerstvo ulovenú tresku.
Lofoty - zvláštne miesto v celej histórii
Odkedy prví ľudia prišli na Lofoty pred viac ako 7 000 rokmi, ulovili severovýchodnú arktickú tresku, ktorá je známa v celej Európe najmenej od roku 860. Niet divu, že jej rybolov je tak dôležitou súčasťou histórie tohto regiónu.
Najvyššia kvalita a čerstvosť
Treska používaná vo výrobkoch Möller’s sa loví pomocou tradičných rybárskych plavidiel. Prvé kroky spracovania pečene začínajú do 24 hodín po výlove, aby bola zaistená najvyššia kvalita a čerstvosť.
Ikonická zelená fľaša
Ikonické zelené fľaše Möller sa príliš nezmenili, keďže zakladateľ spoločnosti Peter Möller bol jediným, kto ich mohol plniť. Tým bola zaručená kvalita ich obsahu.
Zo začiatku sa Möller’s predával iba prostredníctvom lekární, dnes si môžete Möller’s kúpiť v lekárňach, ale aj v obchodoch s potravinami, drogériách a v e-shopech.